#громадськемісце У НСЗУ пояснили, чи можуть у медзакладах вимагати гроші за операцію #рівне #rivne

  • Експерти НСЗУ пояснили, що в медзакладах не можуть вимагати оплату за призначену хірургічну операцію.
  • Безоплатний пакет послуг включає передопераційний огляд, хірургічну операцію, лікування та інтенсивну терапію в разі потреби, серед іншого.
  • Пацієнти можуть отримати безкоштовні послуги лише в лікарнях, що мають угоду з НСЗУ за вказаним пакетом хірургічних операцій.

Багато українців переконані, що за операції досі потрібно платити гроші, а ось безплатно виконують лише невідкладні хірургічні втручання.

Тож, експерти Національної служби здоров’я України (НСЗУ) пояснили, за що в медзакладах не мають права вимагати оплати в разі призначення хірургічної операції.

Пакет “Хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах” передбачає комплекс медичних послуг від передопераційного огляду, обстежень до операції, забезпечення ліками, післяопераційного догляду,
– ідеться в повідомленні НСЗУ.

Що саме входить до цієї безоплатної послуги

  • первинний огляд пацієнтів із визначенням подальшого маршруту;
  • лабораторне та інструментальне обстеження;
  • передопераційний огляд анестезіологом, а також своєчасне знеболення, анестезіологічне забезпечення, за необхідності – процедурна седація, на всіх етапах діагностики та лікування;
  • власне хірургічні операції;
  • інтенсивна терапія в разі виникнення загрозливих для життя пацієнтів станів;
  • забезпечення ліками, постачання яких здійснюється централізованими закупівелями МОЗ, а також визначеними Національним переліком основних лікарських засобів, необхідними медичними виробами та витратними матеріалами;
  • цілодобовий лікарський нагляд і медсестринський догляд;
  • харчування в умовах стаціонару.

Не в усіх лікарнях

Водночас у НСЗУ наголосили, що за консультацію анестезіолога, анестезію, призначені обстеження, розхідні матеріали для операції, цілодобовий лікарський нагляд і медсестринський догляд – пацієнти платити не мають лише, якщо звернуться в лікарню, яка має договір із НСЗУ за пакетом “Хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах”.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Здоровий зір важливий для кожної людини. Його порушення внаслідок певних особливостей очей і захворювань може ускладнити як повсякденне життя, так і роботу.

Утім, сьогодні існують безпечні та комфортні методи лікування, які допомагають забути про проблеми із зором, зазначає 24 Канал.

Один із них – лазерний кератомільоз (LASIK). Це індивідуальне сучасне лікування із застосуванням прогресивних технологій. Якщо пацієнту не підходить цей варіант, то рекомендують ФРК (фоторефракційна кератектомія).

Для природно чіткого зору світло має правильно заломлюватися під час потрапляння в око. Промені проходять через рогівку і кришталик, потрапляючи на сітківку. Сітківка перетворює світло на сигнали, які надходять у мозок і стають зображеннями.

При аномаліях рефракції форма рогівки або кришталика не дозволяє світлу правильно заломлюватися. Коли з’являються порушення у фокусуванні світла на сітківці, зір стає нечітким.

За допомогою LASIK або ФРК офтальмолог змінює форму рогівки, покращуючи фокусування світлових променів на сітківці. Мета LASIK і ФРК – виправлення аномалій рефракції для поліпшення зору і зниження потреби в носінні окулярів або лінз, а, можливо, і повної відмови від них. LASIK і ФРК використовують для лікування короткозорості (міопії), далекозорості (гіперметропії) та астигматизму.

Усі ці типи операцій доступні в турецькій мережі клінік Acıbadem, де фахівці проводять процедури за допомогою найсучаснішого обладнання.

Технології LASIK або ФРК допомагають поліпшити гостроту зору / Фото Shutterstock

ФРК і нові технології LASIK: FemtoLASIK і iLASIK

LASIK – це лазерна методика, визнана найкращою для лікування захворювань очей. У стандартних процедурах LASIK для корекції дефектів зору використовують автоматичні ножові та ексимерні лазери, які називають “мікрокератомами”. Сьогодні стандартну технологію LASIK замінили на FemtoLASIK та iLASIK, які відомі як “безконтактні” методи лікування.

FemtoLASIK та iLASIK відомі як “безконтактні” методи лікування / Фото Shutterstock

Ексімерний лазер – це пристрій, що генерує промені з довжиною хвилі 193 нанометри. З його допомогою рогівці, тобто передньому прозорому шару ока, надають нової форми. Відповідно, змінюється заломлювальна сила зміненої рогівки. Це позбавляє необхідності носити окуляри або контактні лінзи.

Довжина хвилі фемтосекундного інфрачервоного лазера – 1053 нанометри. Лікування захворювань очей за допомогою фемтосекундного та ексимерного лазера називається Femto LASIK.

iLASIK – це персоналізоване лікування, що коригує аберації. Важливо розуміти, що кожне око і рогівка різні. iLASIK “відзначає” око для лікування за допомогою інноваційної технології. Метод усуває порушення зору, такі як короткозорість, далекозорість і астигматизм, а також спотворення. Лікування ILASIK особливо рекомендовано для очей з високим астигматизмом і абераціями.

Якщо рогівка недостатньо товста для застосування технології LASIK, можна вибрати ФРК. Клаптик, який використовується під час LASIK, не використовується під час ФРК. На око надягають тимчасову захисну контактну лінзу. Процес загоєння ФРК на 2 – 3 дні довший, ніж під час використання методів Femto LASIK і iLASIK.

Фахівці мережі клінік Acıbadem підбирають методи лікування порушень зору індивідуально для кожного пацієнта / Фото Shutterstock

Кому підходить операція за допомогою методу iLASIK

Технологія підійде для пацієнтів із порушеннями зору, яким виповнилося 18 років і які не змінювали окуляри щонайменше протягом року. Метод допоможе в разі таких порушень зору:

  • короткозорість – менше 10 діоптрій;
  • далекозорість і астигматизм – менше 5 і до 6 діоптрій.

Операція iLASIK: крок за кроком

Перед процедурою пацієнту необхідно провести детальне обстеження очей. Це потрібно для того, щоб визначити, який саме метод лікування порушень зору підходить пацієнту.

Методи FemtoLASIK та iLASIK технічно реалізуються однаково, проте другий із них дає змогу застосувати індивідуальну схему абляції. У мережі клінік Acıbadem ці операції для обох очей займають 15 хвилин.

У мережі клінік Acıbadem операції для обох очей займають 15 хвилин / Фото Shutterstock

Під час проведення процедури застосовуються знеболювальні очні краплі. Коли анестезія починає діяти, між повіками розміщують інструмент для запобігання моргання (так званий блефаростат). Завдяки знеболюванню операція проходить максимально комфортно для пацієнта.

Період після операції

Якщо пацієнт пройшов обстеження очей вранці, операція планується в другій половині дня. Через пів години після процедури пацієнта оглядає офтальмолог, після чого відправляють додому. Після операції очі не перев’язуються, потрібно лише одягнути захисні окуляри.

Пацієнта викликають для огляду очей наступного дня, через місяць і через пів року.

Відновле��ня зору у мережі клінік Acıbadem

Усі види операцій LASIK і ФРК проводяться в мережі клінік Acıbadem. Довіряючи свій зір професіоналам, пацієнти можуть бути впевнені, що все пройде на найвищому рівні. Адже Acıbadem відома по всьому світу високими стандартами.

Висококваліфіковані лікарі не тільки надають якісну медичну допомогу, використовуючи найсучасніше обладнання, а й дбають про комфорт пацієнтів. Важливо, що в мережі клінік Acıbadem застосовують індивідуальний підхід до кожного пацієнта. Фахівці супроводжуватимуть пацієнта на кожному етапі, складуть персональний план обстеження та лікування, а також підтримуватимуть зв’язок із ним під час післяопераційного відновлення.

У турецькій мережі клінік Acıbadem надають фахову медичну допомогу та турбуються про комфорт пацієнтів / Фото Acıbadem

Усі види операцій LASIK і ФРК можуть позбавити важких порушень зору та повернути комфорт очам. Це прості та безпечні процедури, які проводить лікар-фахівець протягом лише 15 хвилин. Після них зір стає кращим, а життя – комфортнішим.

Як зв’язатися з Acıbadem

Для отримання більш докладної інформації можна звернутися за адресами:

  • представництво групи компаній Acıbadem у Києві: вулиця Бульварно-Кудрявська, 14, офіс 1, телефон: +380 93 955 48 40;
  • представництво групи компаній Acıbadem у Львові: вулиця Джохара Дудаєва, 9, телефон: +380 96 388 06 62.

Щоб зв’язатися з мережею клінік, можна також написати повідомлення в інстаграм. Фахівці нададуть докладні відповіді на кожен запит.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело: health.24tv.ua