#громадськемісце Директор Петро Куделя: «Професія вчителя знецінилася – ми йдемо до ями» (ВІДЕО) #рівне #rivne

ВчителяВчителя
Фото – Рівне Онлайн

У неділю, 6 жовтня, українці святкують День працівників освіти, або День вчителя. Журналісти Рівне онлайн поспілкувалися з директором Рівненського «Колегіуму» Петром Куделею. Він педагог, з майже 30-річним стажем. Петро Іванович розповів про проблеми освіти, педагогічні підходи та походи з учнями в гори. Про це і не тільки, дивіться у матеріалі.

[embedded content]

Очільник Рівненського колегіуму Петро Куделя згадує свій перший педагогічний досвід. Після вишу він працював учителем у селі Глинки. Потому викладав у рівненських ліцеях та коледжах. А в 2001-му став директором. Петро нарікає: нині професія вчителя знецінилася. І винна в цьому – держава, переконаний директор Колегіуму.

Окрім навчальних програм, Петро Іванович долучається й до вирішення суспільних проблем. З початку повномасштабного вторгнення, разом з вихованцями школи обрав патріотичну позицію – організовує благодійні ярмарки для ЗСУ.

«Один раз може бути гарним і патріотичним, а постійно це робити, це вже складніше. Загалом з початку повномасштабного вторгнення ми передали для наших військових близько 3 мільйонів гривень» , – розповів Петро Куделя.

До виховання учнів Петро Куделя підходить нестандартно. Окрім освітньої програми, директор часто їздить з вихованцями підкорювати гори.

«Бо це виховує характер та життєві цінності дітей. Це дуже корисна річ для виховання. Навіть пронести рюкзак – це як життя: ти можеш покласти до нього одну пепсі колу і вмерти з голоду в горах», – резюмував Петро Куделя.

Учні колегіуму люблять свого директора та педагога. Жартують: у нього є одна проблема – директор швидко говорить. Втім, їм подобаються його методи навчання.

«Я вважаю його методи навчання «суперовими». Походи в гори, які організовує Петро Іванович, теж корисна річ. Воно загартовує», – розповідає десятикласник Артем.

Петро Куделя бідкається: через брак молодих кадрів, освіта нині занепадає. Натомість сам жодного разу не жалкував, що обрав педагогічний шлях.

Нагадаємо, у день захисників та захисниць України журналісти Рівне онлайн поспілкувалися з військовослужбовцем ЗСУ з позивним “Депутат”.

ДЖЕРЕЛО